ZDRAVA KRALJEŽNICA - Logo 792x136

Zdrava kralježnica za zdrav život!

Zdrava kralježnica i živčani sustav je ključ za vaše cjelokupno zdravlje i blagostanje. Sve što je vašoj kralježnici potrebno kako bi ostala zdrava i snažna je svjesnost, odlučnost i samodisciplina.
Zdrava Kralježnica - Naslovna - Hero II

 

Zdrava kralježnica i živčani sustav je ključ za vaše cjelokupno zdravlje i blagostanje.

 

ZDRAVA KRALJEŽNICA

Zdrava kralježnica i živčani sustav je ključ za vaše cjelokupno zdravlje i blagostanje. Sve što je vašoj kralježnici potrebno kako bi ostala zdrava i snažna je svjesnost, odlučnost i samodisciplina.

Naša kralježnica se sastoji od 24 kralješka koji su međusobno odijeljeni diskovima. Važno je napomenuti da je svaka ostala kost u tijelu na neki način povezana s kralježničkim stupom koji je osnova našeg tijela i uspravnog držanja. Naša kralježnica također ima 31 spinalni živac koji izlazi između kralježaka. Ukoliko se neki od tih živaca upali ili ukliješti, on uzrokuje niz problema kako s boli tako i s radom ostalih organa koje inervira. Ukoliko smo u skladu sa svojim tijelom mi ćemo na vrijeme primijetiti promjene koje nam ukazuju da se u našem tijelu nešto događa.

Bol, neugoda, ukočenost, neosjetljivost nekog dijela kralježnice ili nogu neki su od uobičajenih simptoma koji ukazuju da nešto „nije u redu“. Tada je čest slučaj da umjesto da krenemo tražiti i rješavati uzrok problema mi se okrećemo instant rješenju putem tablete ili u težim slučajevima injekcije – blokade.

Neki ljudi ignoriraju bol te se postepeno privikavaju na takvo stanje, nesvjesno mijenjajući čak i svoju posturu – prilagođavaju se stanju boli pa iskrivljuju svoju kralježnicu i držanje.

Kako bi se zaštitilo od novonastale situacije, tijelo dovodi kralježnicu u stanje grča te na taj način štiti naš osjetljivi živčani sustav i dozvoljava upalnom procesu da se smiri. Smirivanje boli tabletama vrlo često dovodi do većih zdravstvenih problema jer se inhibira prirodna tjelesna obrana. (Zamislite to kao lampicu za ulje na upravljačkoj ploči vašeg automobila. Vi možete isključiti tu lampicu da ne svijetli no to nije riješilo problem s manjkom ulja u motoru, on i dalje postoji i biti će sve gori ukoliko nema lampice da nas na to upozorava. Nakon nekog vremena kvar će se proširiti i na druge dijelove motora jer je predugo bio bez ulja, tada je kvar veći i naravno puno skuplji.)

Kada je zdravlje kralježnice u pitanju, osobe najčešće posjećuju terapeuta ili liječnika tek kada je bol alarmantna ili pak u stanju potpunog ukočenja vrata, leđa i/ili nogu. Tada je proces izlječenja puno teži i dugotrajniji. Važno je osvijestiti da je kralježnici potrebna redovita njega i održavanje putem pravilne tjelovježbe, kretanja i masaže, naročito kada ne osjećamo nikakvu bol – kada smo dobro. Najveći dio brige i skrbi o zdravlju je upravo u našim rukama, svi stručnjaci koji nas okružuju samo su pomoć ili putokaz na putu ozdravljenja. Samo smo mi ti koji odlukom o brizi spram sebe donosimo promjenu u vlastite živote.

PODIJELI

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

MOŽDA ĆE VAM SE SVIDJETI I OVE OBJAVE